WWF cheque uitreiking

November 2023 - Harco van Uden brengt een bezoek aan het Wereld Natuur Fonds in Zeist. In zijn tas een cheque van € 50.000 om te overhandigen namens de ExperienceEarth Foundation. Bij aankomst in het opvallend vormgegeven hoofdkantoor, een gerenoveerd oud laboratorium verscholen in het groen, wordt hij hartelijk ontvangen door Udo Wiersma, Christiaan van der Hoeven en Maudy van Ommen. “Dit is het leukste moment van de dag”, zegt Maudy, Chapterlead Partnerships & Fundraising. Dat WWF-NL zo’n substantieel bedrag krijgt uitgereikt is een flinke steun in de rug. Maudy: “Ons doel is om gedragsverandering teweeg te brengen door mensen te inspireren. We gaan niet vertellen wat men moet doen, maar willen mensen bewust maken door ze aan het nadenken te zetten.” Het wordt steeds duidelijker dat reizen hierbij een kracht ten goede kan zijn als het op de juiste manier wordt ingezet. Christaan van der Hoeven is Zambezi & KAZA Coördinator bij WWF-NL en recent teruggekeerd uit de Zambezi-regio. Dit gebied ligt Harco van Uden na aan het hart, omdat hij daar ooit is begonnen met het organiseren van kano-safari's over de rivier. Christaan: “Toerisme is een van de belangrijkste inkomensbronnen in deze regio. We zagen tijdens de corona-epidemie dit inkomen wegvallen, wat een direct negatief effect op de natuur had door onder andere een stijging in stroperij. Dat toerisme van belang is voor natuurbescherming is duidelijk, maar liefst zien we dan natuurlijk wel duurzaam toerisme, of ecotoerisme. Wij proberen te zorgen dat ecotoerisme lokaal inkomsten opleveren, maar daarnaast is het natuurlijk heel mooi om zo’n directe gift te mogen ontvangen die wij zeker goed zullen besteden ter plekke.“ 


AeroDelft samenwerking 

Juli 2023 - Helen Kuipers-Conijn bezoekt namens de ExperienceEarth Foundation het AeroDelft Summer event, waarbij de voortgang wordt gepresenteerd tijdens een speciale avond in een hangar op Rotterdam Airport. Terwijl de aanwezigen de kerosinedampen van draaiende vliegtuigen inademen, beseft iedereen het belang van schone brandstof. AeroDelft student Wouter van der Linden opent de avond met enkele feitelijke gegevens: “Hoewel vliegen de laatste decennia steeds minder vervuilend is geworden per passagier, is het aantal vliegbewegingen zo sterk toegenomen dat er per saldo meer vervuilende stoffen worden uitgestoten. Dat maakt de urgentie voor een snelle transitie naar een emissieloze brandstof des te groter.” AeroDelft studentes Dorothé en Elize nemen het woord over van Wouter om uit te leggen hoe ze te werk gaan. Ze vertellen op begrijpelijke wijze dat ze veel onderzoek doen naar het ontwikkelen van een werkbare methode waarbij vloeibare waterstof wordt gebruikt. Waterstof is een ultralicht gas dat een groot volume inneemt. In vloeibare vorm kan de dichtheid sterk worden teruggebracht wat veel efficiënter is. Om waterstof vloeibaar te maken moet het echter tot onder de -253 C worden gekoeld en dat vormt een uitdaging. Uiteraard gaat een dergelijke ontwikkeling met ‘ups en downs’. Zoals Wouter zelf zegt: “Je leert van je fouten en we hebben het afgelopen jaar heel veel geleerd.” Naast de ExperienceEarth foundation zijn inmiddels ook grote partijen als Airbus, Fokker en KLM aangehaakt als partner om hierin te investeren.

Maart 2023 - Harco van Uden tekent namens de ExperienceEarth Foundation het contract met AeroDelft en overhandigt de eerste cheque om te investeren in vliegen op waterstof. Lees meer over AeroDelft.


  • AeroDelft tekenen contract door Harco van Uden
  • Harco van Uden overhandigt de eerste cheque aan AeroDelft
  • AeroDelft singing ceremony
  • Logo op het AeroDelft full-scale Phoenix vliegtuig